Bergen Ølfestival

Dersom Oktoberfest virker som noe for deg, men at du ikke er interessert i å kle deg ut i kostyme eller kun drikke én ølsort (oktoberøl eller märzen), så kan det være lurt å besøke en av de norske ølfestivalene. Blant de mest kjente finner du Bergen Ølfestival, som hvert år blir arrangert på uteområdet ved Haakonshallen i Bergen sentrum. Festivalen går av stabelen samtidig som Bergen Matfestival – som blir avholdt på samme område. Her er det duket for mye liv og røre de to dagene festivalen varer. Dette er et must for alle som interesserer seg for øl (eller god mat).

Praktisk informasjon

Dersom du kjøper billetter til Bergen Ølfestival kan du kjøpe tilgang til Bergen matfestival i samme sleng. Du kan også velge å kun kjøpe billett til én av festivalene, noe som koster 100 kroner for dagspass, og 150 kroner for inngang begge dagene. For å kunne smake på ølen som presenteres på festivalområdet må du i tillegg kjøpe bonger. Hvor mange bonger de ulike ølene koster varierer, men typisk koster en smaksprøve på en øltype én eller to bonger. Fire bonger koster 120 kroner.

Dersom du er i Bergen sentrum finner du lett fram til festivalområdet. Haakonshallen er lokalisert like bak Bryggen i retning Sandviken, men du vil nok også kunne navigere etter støyet fra folkemengdene. Tusenvis av ølglade mennesker dukker opp hvert år, og det er relativt trangt om plassen. Til og med i regnvær er oppmøtet svært godt.

Bryggerier og øl

Du finner mange spennende øltyper på festivalen, og det er mange ulike bryggerier som presenterer disse. Det er stort sett norske bryggerier som stiller opp, som for eksempel 7 Fjell Bryggeri, Nøgne Ø, Aja Bryggeri, Amundsen Bryggeri, Berentsens Brygghus, Bådin, De Tvende, Ego Brygghus, En Liten Øl, Ekangersmuget, Graff Brygghus, Haandbryggeriet, Kinn Bryggeri, Lervig Aktiebryggeri, Monkey Brew og Reins Kloster.

Ølene som presenteres er i ulike sjangrer, og du vil finne både lyse, milde, mørke og sterke ølsorter. Dersom du liker lyst øl, kan du gjerne teste ut sjangrer som hveteøl, IPA, pale ale, pils, blonde ale og berliner weisse. Sistnevnte er en nokså syrlig øltype, og kan kanskje være litt uvant på smak om du ikke er kjent i ølverdenen fra før. Dersom du ønsker å avansere kunnskapene dine om øl, kan du utvide horisonten din ved å prøve andre øltyper. Blant de mørke og sterke øltypene finner vi stout (imperial stout er enda sterkere), porter og barleywine. Stout har ofte en dessertlignende og fyldig smak av sjokolade eller kaffe. Liker du fruktige og syrlige smaker bør du også teste ut diverse fruktøl og surøl – det finnes øl med smak av både blåbær, sitrus og andre godbiter. Øl basert på kveik er også i vinden som aldri før!