Øyafestivalen

Blant Norges desidert største festivaler finner du Øyafestivalen. Dette er en årlig festival som blir arrangert i Tøyenparken i hovedstaden vår, Oslo. Tidligere, fram til 2014, ble festivalen holdt i Middelalderparken. Festivalen pleier å bestå av fire konsertdager i parken, samt en klubbdag. Underveis blir i overkant av 280 norske og utenlandske artister presentert.

Stadig flere besøkende

Da Øyafestivalen først startet opp i 1999, var det rundt 1 000 mennesker som dukket opp. Siden den gang har antallet besøkende bare blitt høyere og høyere. I år 2000, året etter oppstart, dukket det opp 4 000. Seks år etterpå, i 2006, var dette tallet økt til 50 000. De siste årene har det i gjennomsnitt dukket opp 85 000 besøkende, noe som betyr at veldig mange har fått øynene opp for festivalen de siste årene. Årsaken til at det kommer så mange flere nå enn i starten, skyldes nok at økonomien er bedre og at arrangørene derfor kan hyre inn større og mer populære artister. I tillegg får festivalen

mye dekning i mediene og på sosiale medier. Festivalen har rett og slett blitt kul, og noe mange unge mennesker ønsker å identifisere seg med.

Om Øyafestivalen

Øyafestivalen presenterer stort sett artister innen sjangre som pop og rock. Mange kjente artister opptrer hvert år, og for eksempel i 2010 spilte så mange som åtti forskjellige artister og band der. Det var også artister til stede på festivalens klubbdag, samt Camp Indie, Øyanatt og i skateparken. De som tok initiativ til å starte opp Øyafestivalen i 1999, var diverse klubber fra Oslo – som Betong (også kjent som Chateau Neuf), So What!, Last Train og Paragrafen. Grunnen til at festivalen har fått sitt navn – Øyafestivalen – var at den i begynnelsen ble avholdt på Kalvøya som ligger i Bærum.

Prisvinnende festival

Festivalen har opp gjennom årene vunnet en rekke priser og utmerkelser. Blant disse kan vi nevne «Oslos grønneste virksomhet», kåret av Grønn Hverdag, Bjellesauprisen i 2016, Oslo bys kulturpris i 2011, miljøsertifiseringer fra henholdsvis 2004 og 2010, Green’N’Clean Award i 2009 og vinner i kategorien «Kildesortering» under Glassbjørnen-utdelingen i 2005. Øyafestivalen er med andre ord kjent for å være en særdeles miljøvennlig festival, noe som ikke har gått ubemerket hen. I dagens samfunn er det stadig flere som bryr seg om naturen og miljøet, og dette er nok også med på å gjøre Øyafestivalen til et attraktivt arrangement for mange.