Oktoberfest

Er du interessert i øl? Da har du kanskje hørt om Oktoberfest eller Wiesn, en enorm ølfestival som avholdes i hele 16 dager i slutten av september og begynnelsen av oktober. Oktoberfest arrangeres hvert år, og finner sted i den velkjente byen München som er lokalisert i Bayern i Tyskland. Dette regnes per i dag for å være verdens største folkefest.

Festivalens historie

Festivalen Oktoberfest ble arrangert for første gang allerede i 1810, nærmere bestemt den 12. oktober. Den gang var festivalen ment å ære det tyske kronprinsparet, prinsesse Therese og kronprins Ludvig, sitt ekteskap. Det var kongehuset i Bayern som stod bak arrangementet, og de inviterte innbyggerne i München til fornøyelser som hesteløp og øl (selvfølgelig). Festen ble en suksess, og har siden vært et årlig arrangement, også for folk utenfor Bayern.

Om ølfestivalen

Oktoberfest varer som nevnt i 16 dager, og starter den første søndagen i oktober måned. Området der festlighetene avholdes kalles Theresienwiese, og er med andre ord kalt opp etter prinsessen som levde på 1800-tallet. Det brygges hvert år et eget oktoberfestøl for anledningen, og disse serveres i de karakteristiske ølmuggene som rommer så mye som én liter. Dette ølet skal tradisjon tro kun bli brygget av de lokale bryggeriene. Selve serveringen av øl finner sted i svære telt hvor det er plass til alt fra 3 000 til 10 000 festivalgjengere. Bare teltene i seg selv tar rundt to måneder å få på plass!

En internasjonal fest

Den tyske festivalen får hvert år besøk av mennesker fra alle verdenshjørner, og er blant de mest kjente folkefestene på verdensbasis. De som ikke rekker å ta turen til Bayern, holder gjerne private fester med tilsvarende tema. Når Oktoberfest skal feires, er det vanlig at menn kler seg opp i «lederhosen» mens kvinner ikler seg «tyrolerkjoler». Begge antrekk oser av gammel tysk kultur, og har samtidig et visst humoristisk preg over seg – i hvert fall når de bæres av fulle nordmenn her til lands. Tilsvarende festivaler blir ikke bare avholdt i form av hjemmefester, men også i form av større arrangementer ulike steder i verden. Det finnes imidlertid bare én Oktoberfestival originalt sett, og denne finner altså sted i hjertet av Tyskland. I 2019 starter festivalen 21. september, og varer helt fram til 6. oktober.